Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

Szín és méret megadása

HTML színkód

A HTML dokumentumokban a színeket az RGB (Red-Green-Blue) színskálán lehet megadni. Ez azt jelenti, hogy a képernyőn lévő színek a vörös, a zöld és a kék megfelelő arányú keveréséből alakulnak ki. Mindhárom komponens értéke 0 és 255 között változhat. A HTML színkódot ezek 16-os számrendszerbeli értékükből állítjuk össze (hexadecimális érték).

Például annak a színnek, ami 0 vöröset (hexadecimális kód: 00), 161 zöldet (hexadecimális kód: a1) és a maximális mennyiségű 255 kéket (hexadecimális kód: ff) tartalmazza, a HTML színkódja: #00a1ff. Tehát a # karakter után egyszerűen felsoroljuk a három színösszetevő 16-os számrendszerbeli értékét.
Bővebben a szín megadásáról »

A sablonjaimhoz készítettem egy-egy oldalt a különböző színvariációk kipróbálásához, illetve a CSS-ről szóló rész színválasztó oldala is segíthet neked a HTML színkódok meghatározásában.

Méretek

A sablonjaimban két mértékegységet használok méretek megadására.

A betűnagyságokat pontban (pt) adom meg. Ennek előnye a pixelben megadott betűmérettel szemben az, hogy a betűméret nem nagyon függ a monitor felbontásától. Nagy felbontású monitoron is olvasható lesz a szöveg és rossz felbontású monitoron sem válnak túl naggyá a betűk.

Minden más méretet pixelben (px) adtam meg a sablonjaimon. Ezzel a legegyszerűbb dolgozni, mert például a fényképek mérete is általában pixelben van meghatározva.

Ezzel a kombinációval egy komolyabb probléma fordulhat elő: egy nagyon jó felbontású monitoron (ahol egy pixel nagyon kicsi) a szöveget tartalmazó mező szélessége a betűk méretéhez képest kellemetlenül keskeny lehet. Ez ellen a legegyszerűbb megoldás az, ha a weblapodat az olvasóid átlagos képernyőfelbontásához optimalizálod. A megjelenítési tulajdonságokat külső stíluslapon kell definiálnod. Így néhány évente – ahogy jobbak lesznek a monitorok – egyetlen fájl módosításával újraoptimalizálhatod a weblapodat.

Stíluslapok »