Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

A böngészők működési elve

A honlapodat sok ember fogja megnézni különböző számítógépeken. Van aki nagyméretű, jó felbontású monitorral rendelkezik, de sokan lesznek olyanok is, akik öreg, elavult gépen fogják látni a weblapodat. Ráadásul elterjedtek az okostelefonok, amelyeknek jó felbontású, de nagyon kis méretű kijelzőik vannak a számítógép monitorokhoz képest. A böngészőknek alkalmazkodniuk kell ehhez a sokféleséghez, ezért meglehetősen szabadon kezelhetik a HTML dokumentumodat.

A weblapod készítése közben igyekezned kell olyan kódot írni, amely a lehető legszélesebb körben a szándékaidnak megfelelően jelenik meg. A feladat nem egyszerű, mert nem csak a számítógépek különböznek, hanem azokon különböző típusú böngészők lehetnek telepítve, az azonos típusú böngészők is működhetnek egymástól eltérő alapbeállításokkal, sőt még a felhasználók is sok mindent megváltoztathatnak. Például az előzmények ablak megnyitása a bal oldalon, az ablak szélességének megváltoztatása vagy bezárása alapvetően befolyásolhatja a weblapod kinézetét.

Ha van már programozói tapasztalatod, akkor hozzászokhattál ahhoz, hogy a legtöbb nyelven már akkor sem fut le a program, ha egyetlen szintaktikai hiba van a forráskódban. A HTML-t és a böngészőket teljesen más elvek szerint fejlesztették. Amikor a böngészők feldolgozzák a HTML dokumentumot, egész egyszerűen kihagyják azt a részt, amit nem tudnak értelmezni, a többit viszont megjelenítik a képernyőn. Ráadásul a nyelvi szabványokat is meglehetősen lazán kezelik, így a legtöbbször egy hibás forráskód sem okoz problémát. Sok programozó ezért nem is a szabványos nyelven írt dokumentum elkészítésére koncentrál, hanem ír „valamit” és azt 5 - 6 különböző böngészőn leteszteli.

Tovább bonyolítja a képet, hogy a HTML nyelv nem is írja le pontosan egy-egy nyelvi elem megjelenítésének pontos formátumát (még a stíluslapokkal együtt sem). Tehát egy szabványos programkód is különböző képet mutathat a különböző böngészőkben.

Ebben a helyzetben azt javaslom, írj szabványos HTML kódot és teszteld azt a két legelterjedtebb böngésző típuson. Ezek jelenleg az Internet Explorer és a Mozilla Firefox. Szerencsére egy szabványos HTML kódban írt oldal nagyon hasonló képet mutat a két böngészőben - ha stíluslapokkal elég részletesen definiáltad a megjelenést. A sablonjaimat ennek megfelelően terveztem, de a testre szabás után érdemes még egyszer megnézned mindkét böngészőben a végeredményt.

Weblap készítéshez alkalmazott programnyelvek »