Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Doboz modell

Pozicionálás

Szöveg formázása

Színek

Méretek

Táblázatok

Listák

Stíluslapok

A lépcsőzetes stíluslapok (CSS – Cascading Style Sheets) segítségével lehet a leghatékonyabban definiálni egy HTML dokumentum megjelenítési szabályait.

A 90-es évek közepén, amikor az internet üzleti illetve szórakoztatási célú használata általánossá vált, alapvető igényként merült fel a weblapok tartalmának látványos megjelenítése. Akkor a weblapfejlesztők még nem alkalmaztak stíluslapokat. A megjelenítési információkat is HTML tagok és attribútumok segítségével adták meg.

Két komoly hátránnyal járt az, hogy a HTML kód tartalmazta a stílusinformációkat is:
-Egy dokumentum kódját nehezebben lehetett áttekinteni.
-Egy portál dizájn váltása esetén minden egyes HTML oldalt egyesével módosítani kellett.

A lépcsőzetes stíluslapok bevezetése mindkét problémára megoldást jelentett. Így a HTML-ből fokozatosan kikerülhettek a formázást előíró nyelvi elemek. A HTML 4-es verziójában még benne maradtak a stílust megadó tagok és attribútumok, de elavulttá minősítették azokat. (Használatuk engedélyezett, de nem ajánlott.) A HTML 5-ből viszont már törölték azokat, így a HTML újra a dokumentumok szerkezetét és tartalmát leíró nyelvvé válhatott.

A webkalap.hu anyagai a CSS2 legutolsó (2008-as) szabványkiadása alapján készült. A specifikáció letölthető a webes szabványokat fejlesztő W3C honlapjáról. A CSS 3-as verziója jelenleg fejlesztési fázisban van.

A webkalap.hu oldalain egy olyan anyagot próbáltam összeállítani, ami kezdő szinten is átlátható és megérthető, valamint haladó szinten is elegendő lehetőséget mutat be a weblapok formázására. Nem cél a CSS összes lehetőségének részletezése. Ha az itt leírtaknál mélyebb ismeretekre is szükséged van, akkor azt az angol nyelvű specifikációból szerezheted meg, illetve magyar nyelven is jelentek meg CSS-ről szóló könyvek, például:
- Sikos László: Stíluslapok a weben – CSS kézikönyv (BBS-Info Kiadó)
- Eric A. Meyer: CSS zsebkönyv (Kiskapu kiadó)