Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

A programozás segédeszközei

Számos olyan szoftver van a piacon, amely segíti egy weblap megalkotását. Ezek közül a legelterjedtebb a Microsoft FrontPage. Segítségükkel akár úgy is létrehozható egy honlap, hogy a készítője nem ismeri a HTML nyelvet. Két oka van annak, hogy nem ezt a módszert használom. Először is egy ilyen szoftver professzionális használatát nem sokkal könnyebb megtanulni, mint magát a HTML nyelvet. Másodszor pedig egy ilyen segédprogram által generált forráskód nehezebben tekinthető át, mint amit én manuálisan létrehozok, így az utólagos bővítéseket illetve módosításokat sokkal nehezebben lehetne végrehajtani.

Forráskód létrehozása és tesztelése

A HTML dokumentumokat akár Wordpad-ban is létre lehet hozni, illetve bármilyen más szövegszerkesztő megfelelő, ha a létrehozott anyagot le lehet menteni egyszerű text fájl-ként. Ha sokat fogsz programozni, akkor érdemes telepítened egy programkód szerkesztőt. Én a Context nevű, ingyenesen letölthető szoftvert használom.

Mielőtt hozzákezdek egy új oldal készítéséhez, keresek egy hasonló fájlt, amit lemásolok, átnevezek és utána azt megnyitva kitörlöm azokat a részeket, amelyekre nincs szükségem az új dokumentumban. Ha a sablonjaimból kiindulva készítesz weblapot, akkor tulajdonképpen ugyan így kell eljárnod. Ez utóbbi esetben annyival egyszerűbb a helyzeted, hogy csak a szöveges tartalmat és a képeket kell kicserélned, esetleg a színeket kell még megváltoztatnod, a dokumentum szerkezetéhez nem kell hozzányúlnod.

Programozás közben folyamatosan ellenőrizd a dokumentum megjelenését. Miközben dolgozol a forráskódon, a fájlokat nyisd meg Internet Explorer-ben és Mozilla Firefox-ban is. (Mivel a böngészők csak olvassák a fájlt, a dokumentum mindhárom alkalmazásban egy időben nyitva lehet.) Ha egy szakaszt megírtál, akkor mentsd a fájlt, a két böngészőben pedig a frissítés gombra kattintva ellenőrizd az eredményt.

Természetesen ez az ellenőrzési módszer csak a HTML, a stíluslapok és a JavaScript kód ellenőrzéséhez használható. A szerveroldali programrészleteket (a PHP scripteket és az adatbázis elérést) csak úgy lehet ellenőrizni, ha előtte feltöltöd a dokumentumot a webtárhelyre. (Vagy pedig úgy, hogy telepítesz egy webszerver programot, egy PHP értelmezőt és egy MySQL adatbáziskezelőt a saját számítógépedre.)

Validálás

A HTML-t és a CSS-t kidolgozó szervezet, a W3C konzorcium lehetőséget biztosít arra, hogy a honlapján ellenőrizd az elkészült dokumentumaidat. Használatát mindenképp ajánlom, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy a forráskódodból kiszűrd azokat a részeket amelyek eltérnek a szabványtól.
A HTML validáló címe: http://validator.w3.org/
A CSS validáló címe: http://jigsaw.w3.org/css-validator/
Mindkét oldalon lehetőség van a saját számítógépedről feltölteni az ellenőrizendő fájlt, illetve a webtárhelyen lévő anyag is tesztelhető az elérési útvonal megadásával.

A HTML nyelv alapvető szintaktikája »