Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

A weblap fájlszerkezete, feltöltése a tárhelyre

Fájlstruktúra

A webtárhelyed tulajdonképpen egy könyvtár egy olyan szerveren, amelyik állandóan kapcsolódik az internethez. Amikor elkezded a weblapod készítését, hozz létre egy könyvtárat a saját számítógépeden, ami pontosan azt fogja tartalmazni, amit a tárhelyedre is feltöltesz.

Ha néhány oldalnál terjedelmesebb lesz a honlapod, akkor használj alkönyvtárakat! Az alkönyvtáraknak és a fájloknak adj beszédes nevet! Nem baj, ha ezek a nevek hosszúak. Egy kicsit többet kell gépelni a forráskód létrehozásakor, de ez a munka valószínűleg már az első módosítás során megtérül. Egy jól kialakított fájlstruktúra esetén akár évek múlva is gyorsan átláthatod, hogy mi mihez tartozik a honlapodon.

A webszerverek általában úgy vannak beállítva, hogy a könyvtár és fájlnevek nagybetű érzékenyek. (Tehát például az index.html másik fájlt jelent, mint az Index.html.) A tévesztések elkerülése érdekében az az általános szokás alakult ki, hogy minden fájlnevet csupa kisbetűvel írnak. A fájlnevekben ne használj ékezetes betűket és speciális karaktereket! Nem feltétlenül okoznak problémát, de egyszerűbb teljesen mellőzni a használatukat, mint a pontos szabályokat megtanulni és észben tartani. Az ékezet nélküli betűk és a számok használata elegendő lehetőséget biztosít találó fájl és könyvtárnevek megadására.

A fentieken kívül még egy általános szokás van. A nyitóoldal megnevezése index.html és az a tárhelyed főkönyvtárában helyezkedik el. Például amikor a www.webkalap.hu-t beírtad a böngésződ címsorába (vagy rákattintottál az ide mutató linkre), akkor a tárhelyszolgáltatóm szervere a www.webkalap.hu/index.html elérési útvonalú fájlt küldte el a számítógépednek.

Feltöltés

Ha megírtad és letesztelted a weblapod forráskódját, akkor azt fel kell töltened a tárhelyedre. Ez általában FTP protokollon keresztül történik. A legtöbb szolgáltató ehhez webes felületet is biztosít, de szerintem egyszerűbb és gyorsabb saját fájlmenedzsert használni. Én a Total Commanderrel dolgozok. A "Hálózat / FTP kapcsolódás menüpontot kell kiválasztani. A megnyíló ablakban lehet új kapcsolatot létrehozni. A kapcsolat nevét (ide azt írsz be amit akarsz), a kiszolgáló nevét, a felhasználó nevét és a jelszót kell beírnod. Ez utóbbi három adatot a tárhelyszolgáltatód adja meg. Ha OK-val elmentetted a beállítást, akkor a kapcsolat nevét kijelölve és a Kapcsolódás gombra kattintva létrejön az FTP kapcsolat a számítógéped és a szerver között. Innentől kezdve ugyan úgy tudsz fájlokat és könyvtárakat másolni a szerverre (vagy akár visszamásolni a számítógépedre, esetleg törölni a szerveren), mintha a saját gépeden belül végeznél fájlműveleteket.

Fontos!
Az itt leírtak általánosan elterjedt szabályok, de mindenképp el kell olvasnod a tárhelyszolgáltatód tájékoztatóját ezzel a témával kapcsolatban!

A böngészők működési elve »


Tőzsde és technikai elemzés érthetően