Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

Webtárhely, domain név, DNS

Webtárhely

Ha saját honlapot akarsz működtetni, mindenképp szükség van egy webtárhelyre. (Az is lehet, hogy az internet előfizetésed részeként már rendelkezésedre áll egy, csak eddig még nem használtad.) Sok lehetőség közül választhatsz, a skála az ingyenes 2000 MB-tól az évi 20.000 Ft-ba kerülő 20 MB-nyi tárterületig terjed (2010-es adatok). Természetesen a garantált szolgáltatási színvonal és az ár valamennyire összhangban van. Az ingyenes tárterületek általában azzal járnak, hogy a szolgáltató reklámot jelenít meg a te honlapodon. Évi néhány ezer forintért lehet reklámmentes tárhelyekre előfizetni, ennyit egy üzleti célú weblap mindenképp megér.

A tárhelyválasztásról általánosságban annyit lehet elmondani, hogy ha a weblapod működése kritikus tényező a céged eredményessége szempontjából (például egy webáruházat üzemeltetsz), akkor olyan szolgáltatónál kell előfizetni, amelyik a szerződésben magas elérhetőséget garantál. És ellenőrizni kell, hogy betartja-e amit vállalt.

Egy egyszerű bemutatkozó weblapot viszont nyugodtan el lehet helyezni valamelyik olcsóbb szolgáltató tárhelyén.

Domain név

Egy domain név körülbelül évi 3000 Ft költséget jelent. Mindenképp azt javaslom, hogy egy új weblaphoz igényelj saját domaint. Az olvasóidnak könnyebb megjegyezni egy www.sajatnev.hu jellegű címet, mint a www.sajatnev.szolgaltato.hu elérhetőséget. (Ez az utóbbi lehetőség általában ingyenes.)

Még egy előnye van a saját domain-nek. Ha valamiért webtárhely szolgáltatót kell váltanod, akkor a saját domain-t át lehet regisztrálni. Ilyenkor az olvasóid észre sem veszik, hogy másik szerverről töltik le az oldaladat. Ezzel szemben a szolgáltató által biztosított aldomain esetén a honlap régi elérhetősége elveszne és vele együtt megszűnnének a honlapodra mutató külső linkek is. Ráadásul a törzsolvasóid sem találnák meg az oldaladat.

A domain igénylésnek az első lépése az, hogy ötleteket gyűjtesz és ellenőrzöd, hogy a név szabad-e. A foglaltságot a domain.hu oldalon a "keresés" menüpont alatt nézheted meg.

Ha eldöntötted, hogy milyen domain-t akarsz a weblapodhoz, akkor azt regisztráltatnod kell. A regisztrációt vállaló cégek listája szintén megtalálható a domain.hu oldalon. Az internetszolgáltatók általában ezzel is foglalkoznak.

DNS (Domain Name Server) szolgáltatás

Ez a szolgáltatás vagy része a webtárhely előfizetésednek, vagy pedig évi néhány ezer forintos külön díjért kell igényelned a szolgáltatódtól. A DNS szerverek "mondják meg" az olvasóid számítógépeinek, hogy az oldaladat a világháló melyik számítógépéről lehet letölteni. Ha előfizettél a szolgáltatásra, akkor ezzel a témával többet nem is kell foglalkoznod.

Feltöltés »