Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Tárhely, domain

Feltöltés

Böngészők

Programnyelvek

Programozás

HTML szintaktika

A HTML szerkezete

Táblázat

Képek, linkek

Szöveg tagolása

Szín és méret megadása

Stíluslapok

Weblap készítéshez alkalmazott programnyelvek

A webes alkalmazások programozása alighanem a szoftveripar legnagyobb szeletét jelentik. Ebből kifolyólag rengeteg programnyelv illetve a tervezést és a programozást segítő szoftver közül választhatsz, amikor el akarod készíteni a honlapodat. A következőkben összefoglalom azokat a program- illetve jelölőnyelveket, amelyeket én használok. Ezek a technológiák a legtöbb webtárhely szolgáltató kínálatában szerepelnek és szinte bármilyen feladat megoldható a segítségükkel.

HTML

A HTML utasítások, amiket tagoknak neveznek, adják meg a weblap szerkezetét. A HTML nem programnyelv, hanem jelölőnyelv. Nincsenek benne vezérlő utasítások, nem lehet változókat definiálni.

A legegyszerűbb honlapok készítéséhez is szükség van a HTML alkalmazására, ezért a következő oldalakon készítettem egy összefoglalót, ami a sablonjaim testreszabásához szükséges minimális ismereteket tartalmazza.

Stíluslapok (CSS - Cascading Style Sheets)

A HTML segítségével definiálhatjuk a dokumentum szerkezetét, a stíluslapok segítségével pedig megadhatjuk a megjelenítés stílusát. Egy weboldal forráskódjában a HTML és a CSS nagy mértékben keveredik, emiatt ennek alkalmazása szintén az alapismeretek közé tartozik.

JavaScript

A JavaScript már igazi programnyelv, ennek következtében használatához szükség van programozói vénára. Egy egyszerű weblap kialakítása közben nélkülözhető, de számos olyan feladat van, ami JavaScript segítségével oldható meg a leghatékonyabban.

A JavaScript kódja be van ágyazva a HTML dokumentumba. Amikor a böngésző megkapja a HTML fájlt a szervertől, és annak értelmezése során JavaScript kóddal találkozik, akkor lefuttatja azt és az eredményt megjeleníti a böngészőablakban. Tehát a programkód a felhasználó számítógépén fut le, ezért ezt kliensoldali technológiának nevezik.

PHP

A PHP szerveroldali programnyelv. A PHP script is be van ágyazva a HTML dokumentumba, de azt a szerver futtatja le. A Te számítógéped csak az eredményt kapja meg, ami HTML kód vagy JavaScript lehet.

Használatára olyan feladatok megoldásához van szükség, mint például a látogatottság számlálás, olvasóid regisztrációs adatainak felvétele, fórum üzemeltetése a weblapodon, stb.

MySQL

A MySQL a legelterjedtebb ingyenes adatbázis kezelő, a legtöbb tárhelyszolgáltató szerverén telepítve van. Akkor van rá szükséged, ha nagy mennyiségű adattal kell dolgoznod. Például néhány ezer e-mail cím kényelmesen tárolható PHP szöveges állományként is, de ha webáruházat üzemeltetsz két okból is adatbázist kell használnod.

Egyrészt nagy mennyiségű adat tárolását strukturált módon nehezen lehetne másképp megoldani. Másrészt az érzékenyebb adatokat (például a vevőid pénzügyi jellegű adatait) nem illik egy egyszerű szöveges állományban tárolni. Egy adatbázisban kódolva nagyobb biztonságban vannak az internet rosszindulatú felhasználóival szemben.

A programozás segédeszközei »


Tőzsde és technikai elemzés érthetően