Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

HTML – Bevezetés

A HTML (Hypertext Markup Language) a web alapvető nyelve, amellyel egy dokumentum szerkezetét és tartalmát lehet leírni. Népszerűségét egyszerűségének és sokoldalúságának köszönheti.

A HTML kialakulása az internet korai időszakába nyúlik vissza. Egy olyan jelölő nyelvet akartak kifejleszteni, amelynek segítségével egy dokumentumot bármilyen számítógépen bármilyen böngészővel meg lehet jeleníteni. Kezdetben tudományos kutatók használták információ cserére. Az internet terjedésével vált általánossá a használata.

Az internet kereskedelmi felhasználása a 90-es évek közepére terjedt el széles körben. Annak az időszaknak az egyik meghatározó folyamata a Netscape Navigator és a Microsoft Explorer harca volt a böngészők piacán. Ezek fejlesztői olyan HTML tagokat építettek be programjaikba, amelyek nem voltak kompatibilisek a többi böngészővel.

A HTML szabványosítása messze lemaradt a fejlesztők igényeitől. A weblapfejlesztők kénytelenek voltak olyan honlapokat készíteni, amelyek böngészőfüggő részeket tartalmaztak. (A dokumentum kód egy részét a Navigator tudta értelmezni, más részét az Explorer. Ráadásul mindezt úgy kellett megvalósítani, hogy a weblap látogatói számára ez ne legyen zavaró.)

A káoszban a HTML 4-es verziójának megjelenése tudott rendet tenni a 90-es évek végén. A HTML 4.01-es verziója 1999-ben jelent meg. A szabvány specifikáció a fejlesztést végző W3C konzorcium honlapjáról letölthető.

2000-ben jelent meg az XHTML szabvány, ami nem lett igazán sikeres. Kudarcának egyik oka az lehetett, hogy a szintaktikája nem volt teljesen kompatibilis a korábbi HTML szabványokkal.

Jelenleg (2011-ben) a HTML 5-ös verziójának szabványosítása folyik. Ez a HTML 4.01-es továbbfejlesztésének tekinthető. Az 5-ös verzió gyakorlatilag készen van. Nem valószínű, hogy jelentős változtatások történnek benne, mielőtt hivatalos szabvánnyá válik.

Tipp: A böngészők legújabb verziói már tudják kezelni a HTML 5 újdonságait, de egy weblap fejlesztése során egyelőre inkább a HTML 4.01 lehetőségeire támaszkodj. (Különben látogatókat veszíthetsz amiatt, hogy a régebbi böngészők nem a szándékaidnak megfelelően jelenítik meg a weblapodat.) Az 5-ös verzió alkalmazását én csak 2015 után javaslom. Addigra a felhasználók döntő többsége lecseréli a régi böngészőjét.

A webkalap.hu anyagai a HTML 4.01-es specifikáció alapján lettek összeállítva, de figyelembe vettem a HTML 5-ös szabványban bevezetett módosításokat. Így az itt tanultakból később sem kell „elfelejtened” semmit, ha bővíteni akarod a tudásodat.

A webkalap.hu célja egy alapszintű – és továbbfejleszthető - tudás átadása. A weblap összeállítása során a legfontosabb szempont egy jól használható, könnyen áttekinthető és megtanulható anyag elkészítése volt. Nem cél a HTML összes nyelvi elemének bemutatása. Ha elsajátítod az itt leírtakat, akkor lesz egy átfogó képed a HTML lehetőségeiről és képes leszel komoly színvonalú weblapok készítésére. Ha a jövőben speciális ismeretekre is szert akarsz tenni, nem lesz nehéz elsajátítani egy-egy újabb HTML tag használatát.Tőzsde és technikai elemzés érthetően