Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

HTML fájlok módosítása

Stíluslap módosítása

Sablon fölső menüvel

Sablon oldal menüvel

Sablon kétszintű menüvel

Sablon kétszintű menüvel

Sablon
megtekintése

Sablon
letöltése

Színvariációk
kipróbálása

Űrlap letöltése
színmódosításhoz

Többszintű menürendszert akkor érdemes készíteni, ha a weblap több mint 15 oldalból áll. A sablonban alkalmazott kétszintű menüvel 100-200 oldal érhető el 2 kattintáson belül, bármelyik oldalon is álljon éppen a felhasználó.

A könnyű kezelhetőség ára az, hogy a weblap szerkezete lényegesen bonyolultabb, mint amilyen egyszintű menü esetén lenne. A problémát nem csak a menürendszer elkészítése jelenti. Általában a legnehezebb feladat a tartalom elrendezése olyan logika mentén, amit a felhasználók könnyen átlátnak.

Egy kész weblap a HTML fájlokkal, a beillesztett képekkel, stb. akár több száz fájlból is állhat. Ezeket mindenképpen alkönyvtárakba kell rendezni azért, hogy átlátható legyen a fájlszerkezet. A sablont úgy alakítottam ki, hogy a gyökérkönyvtárban van az index.html nevű főoldal, az abba beillesztett kép(ek), és azok a fájlok, amelyeket a teljes weblap használ (stiluslap.css, logo.gif). A főmenü minden pontjához tartozik egy alkönyvtár, azokban van az összes többi fájl. (A sablon alkönyvtáraiban is van egy-egy index.html nevű fájl. Ezek üres HTML dokumentumok. Biztonságtechnikai funkciójuk van. A webszerverek általában úgy vannak beállítva, hogy ha kapnak egy kérést egy könyvtár letöltésére, akkor a könyvtárban lévő index.html fájlt küldik el a böngészőknek, ha van ilyen. Ha a könyvtárban nincs index.html nevű fájl, akkor kilistázzák a könyvtár tartalmát. Egy hacker számára pedig a könyvtárak tartalma hasznos információ, látja hogy mit érdemes támadni.)

Javaslom, hogy a sablonban szereplő fájloknak és könyvtáraknak adj beszédes neveket. (A menüt alkotó linkekben is módosítanod kell az elérési utat.) Az ezzel járó munka bőven megtérül a későbbi módosítások során.

Tipp: Azt később is megváltoztathatod, hogy milyen menüpontokon illetve linkeken keresztül érjenek el a felhasználók egy-egy anyagot a weblapodon. Viszont egy működő weblap esetén soha ne változtasd meg egy fájl elérési útját a könyvtárszerkezetben. (Ne nevezd át illetve ne helyezd át a webtárhelyedben a fájlokat és az alkönyvtárakat.) Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a kívülről a weblapod belsejébe mutató linkek – például a keresők találati listáiból - nem fognak célt érni, vagyis potenciális látogatókat veszítesz el. (A külső linkek mindig a HTML fájlok abszolút elérési útvonalát tartalmazzák.)

Tipp: Mielőtt elkezded a sablon testreszabását, legalább azt el kell döntened, hogy mennyi pontból álljon a főmenü. A főmenü minden oldalról látszik, ha azon változtatsz, akkor az összes addig elkészült HTML fájlodon módosítanod kell. A legjobb, ha a teljes menürendszert és fájlszerkezetet létrehozod, mielőtt elkezded a tartalmad HTML dokumentumokba „öntését”.

A menü testreszabása

A főmenü és az almenü kezdetét és végét megjegyzésekkel jelöltem a sablon HTML kódjában.

Új almenü pont létrehozása

Azok a HTML fájlok, amelyek ugyan azon főmenü ponthoz tartoznak, közös almenüvel rendelkeznek. Tehát ha egy új oldallal bővíted a weblapodat, akkor az még néhány korábban elkészült HTML fájl módosítását is igényli. Egy új oldal beillesztését a következők szerint célszerű végrehajtanod:

 • A már meglévő – és azonos főmenühöz tartozó - HTML fájlokba illeszd be az új almenü pontot. Például:

  <p class="almenu"><a class="almenulink"
    href="ujoldal.html">Új oldal</a></p>
 • Készíts másolatot az egyik HTML fájlról és nevezd át a másolatot (az új fájlnév például: ujoldal.html).
 • Az új fájlban az új menüpont lesz a kiválasztott menüpont, tehát abban az új menüpont sorát módosítani kell erre:

  <p class="almenukiv">Új oldal</p>

 • Amelyik sor a másolt fájlban kiválasztott menüpont volt, azt az új fájlban módosítsd át kattintható menüponttá.

Tipp: Ha sok almenü pont van, azt ne egyesével hozd létre. Készíts egy HTML fájlt üres tartalommal, amiben az összes almenü pont benne van. Ezt sablonként használva hozd létre a többi HTML fájlt, amelyekben csak azt kell módosítanod, hogy melyik a kiválasztott menüpont.

Új főmenü pont létrehozása

A főmenü a weblap összes oldaláról látszik, ezért a főmenü módosítása lényegesen macerásabb művelet, mint egy új pont beillesztése valamelyik almenübe. A következő lépéseket kell végrehajtanod:

 • A már meglévő HTML fájlokban – mindegyikben - létre kell hozni egy főmenü pontot tartalmazó szakaszt az új menüponttal és az ahhoz tartozó fájl elérési útjával. Ez valahogy így fog kinézni:

  <td class="elhelyez"><p class="fomenu">
    <a class="fomenulink" href="../fomenu4/oldal41.html">
     Újmenüpont</a></p></td>

Tipp: A menüben lehetőleg egyszavas menüpontok legyenek. Ha mégis két szóból álló menüpontot akarsz, akkor szóköz helyett használd a &nbsp; karaktert. (Normál szóközt használva a böngészők bizonyos feltételek esetén kétsorossá alakíthatnák a két szóból álló menüpont megjelenítését, ami elrontaná az összképet.)

Tipp: Az első fájl módosítása során másolj le egy meglévő menüpontot és írd át a href attribútum tartalmát és az új menüpont szövegét. A többi fájlban már csak egy egyszerű másolás-beillesztés műveletre lesz szükség és a href attribútum tartalmára kell figyelni. Például a főoldal kódjában az új menüponthoz tartozó fájl elérési útja így néz ki: href="fomenu4/oldal41.html". (A különbség összesen három karakter: a főoldalról nem kell visszalépni egy alkönyvtárat.)

 • Hozz létre egy új alkönyvtárat. (A fenti példánál maradva ennek fomenu4 lenne a neve.)
 • Valamelyik régi alkönyvtárból másolj át egy HTML fájlt az új alkönyvtárba.
 • Az átmásolt fájlban módosítsd a főmenüt. Az újonnan létrehozott menüpont lesz a kiválasztott menüpont, az összes többi főmenüpontnak kattinthatónak kell lennie.
 • Hozd létre az új főmenüpont almenü rendszerét a fentebb leírtak szerint.

Tipp: A sablon elemeinek pozicionálása egy olyan táblázattal van megoldva, amelynek három oszlopa van. Az első oszlopban van a bal oldali menü, a másodikban a tartalmi rész, a harmadik oszlop üres. A sablon módosításával a harmadik oszlop is felhasználható, például a témádhoz kapcsolódó linkeket helyezhetsz el benne. (A webkalap.hu oldalain a harmadik oszlopban vannak a reklámok.) Ha tartalmat helyezel el a harmadik oszlopban, akkor a stíluslapon módosítsd az oszlop szélességét!


Tőzsde és technikai elemzés érthetően