Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

HTML fájlok módosítása

Stíluslap módosítása

Sablon fölső menüvel

Sablon oldal menüvel

Sablon kétszintű menüvel

Sablon fölső menüvel

Sablon
megtekintése

Sablon
letöltése

Színvariációk
kipróbálása

Űrlap letöltése
színmódosításhoz

Akkor válaszd ezt a sablont, ha a weblapod viszonylag kevés oldalból fog állni. A korlátot az jelenti, hogy a menüpontoknak egy sorban el kell férniük.

A sablont alkotó fájlok közvetlenül a gyökérkönyvtárban helyezkednek el. Ha az oldalaid sok képet fognak tartalmazni, akkor tedd azokat oldalanként külön alkönyvtárba. A sablonban szereplő fájloknak és alkönyvtáraknak adj beszédes neveket. (A menüt alkotó linkekben is módosítanod kell az elérési utat.) Az ezzel járó munka valószínűleg megtérül a későbbi módosítások során.

Tipp: Azt később is megváltoztathatod, hogy milyen menüpontokon illetve linkeken keresztül érjenek el a felhasználók egy-egy anyagot a weblapodon. Viszont egy működő weblap esetén soha ne változtasd meg egy fájl elérési útját a könyvtárszerkezetben. (Ne nevezd át illetve ne helyezd át a webtárhelyedben a fájlokat és az alkönyvtárakat.) Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a kívülről a weblapod belsejébe mutató linkek – például a keresők találati listáiból - nem fognak célt érni, vagyis potenciális látogatókat veszítesz el. (A külső linkek mindig a HTML fájlok abszolút elérési útvonalát tartalmazzák.)

Új menüpont létrehozása

A menü módosításához a

<!-- ************* Menü ************* -->

és a

<!-- ************ Eddig tart a menü ************* -->

közötti részt kell megváltoztatnod a HTML fájlokban. A következő lépéseket kell végrehajtanod:

 • A már meglévő HTML fájlokban létre kell hozni egy menüpontot tartalmazó szakaszt az új menüponttal és az ahhoz tartozó fájl elérési útjával. Ez valahogy így fog kinézni:

  <td class="elhelyez"><p class="fomenu">
    <a class="fomenulink" href="oldal4.html">
     Újmenüpont</a></p></td>

Tipp: A menüben lehetőleg egyszavas menüpontok legyenek. Ha mégis két szóból álló menüpontot akarsz, akkor szóköz helyett használd a &nbsp; karaktert. (Normál szóközt használva a böngészők bizonyos feltételek esetén kétsorossá alakíthatnák a két szóból álló menüpont megjelenítését, ami elrontaná az összképet.)

 • Az egyik HTML fájlt másold le és a másolatot nevezd át – a fenti példánál maradva – oldal4.html névre.
 • Az oldal4.html fájlban módosítsd a menüt. Az újonnan létrehozott menüpont lesz a kiválasztott menüpont (vagyis ki kell törölnöd az <a …...> és </a> tagokat), az összes többi menüpontnak kattinthatónak kell lennie.

Tipp: A sablon elemeinek pozicionálása egy olyan táblázattal van megoldva, amelynek három oszlopa van. Az első oszlop üres, a másodikban van a tartalmi rész, a harmadik oszlop szintén üres. A sablon módosításával az első és a harmadik oszlop is felhasználható, például a témádhoz kapcsolódó linkeket helyezhetsz el benne. (A webkalap.hu oldalain az első oszlopban van az almenü, a harmadik oszlopban pedig a reklámok.) Ha tartalmat helyezel el valamelyik oszlopban, akkor a stíluslapon módosítsd az oszlop szélességét!