Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

HTML fájlok módosítása

Stíluslap módosítása

Sablon fölső menüvel

Sablon oldal menüvel

Sablon kétszintű menüvel

Sablon oldal menüvel

Sablon
megtekintése

Sablon
letöltése

Színvariációk
kipróbálása

Űrlap letöltése
színmódosításhoz

Akkor válaszd ezt a sablont, ha a weblapod legfeljebb 15-20 oldalból fog állni. Ha ennél több oldalt akarsz készíteni, akkor azt általában célszerűbb kétszintű menüvel megoldani.

Tipp: Úgy is felépíthetsz egy terjedelmes weblapot, ha egyszintű menüt alkalmazol. Ha a menüpontra kattintva egy tartalomjegyzéket mutató oldal nyílik meg, akkor a tartalomjegyzék gyakorlatilag ugyan azt a funkciót tölti be, mint amit többszintű menü esetén az almenü. Egy ilyen weblapon egy kicsit nehezebb navigálni, de ez nem minden esetben jelent komoly hátrányt.

A sablont alkotó fájlok közvetlenül a gyökérkönyvtárban helyezkednek el. Ha a weblapod sok fájlt fog tartalmazni, például a beillesztett képek miatt, akkor azokat rendezd alkönyvtárakba. A sablonban szereplő fájloknak és alkönyvtáraknak adj beszédes neveket. (A menüt alkotó linkekben is módosítanod kell az elérési utat.) Az ezzel járó munka valószínűleg megtérül a későbbi módosítások során.

Tipp: Azt később is megváltoztathatod, hogy milyen menüpontokon illetve linkeken keresztül érjenek el a felhasználók egy-egy anyagot a weblapodon. Viszont egy működő weblap esetén soha ne változtasd meg egy fájl elérési útját a könyvtárszerkezetben. (Ne nevezd át illetve ne helyezd át a webtárhelyedben a fájlokat és az alkönyvtárakat.) Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a kívülről a weblapod belsejébe mutató linkek – például a keresők találati listáiból - nem fognak célt érni, vagyis potenciális látogatókat veszítesz el. (A külső linkek mindig a HTML fájlok abszolút elérési útvonalát tartalmazzák.)

Új menüpont létrehozása

A menü módosításához a

<!-- ************ Menü ************* -->

és a

<!-- ************* Eddig tart a menü ************ -->

közötti részt kell megváltoztatnod a HTML fájlokban. A következő lépéseket kell végrehajtanod:

  • A már meglévő HTML fájlokban létre kell hozni egy menüpontot tartalmazó sort az új menüponttal és az ahhoz tartozó fájl elérési útjával. Ez valahogy így fog kinézni:

    <p class="almenu"><a class="almenulink"
       href="oldal4.html"> Új oldal</a></p>
  • Az egyik HTML fájlt másold le és a másolatot nevezd át – a fenti példánál maradva – oldal4.html névre.
  • Az oldal4.html fájlban módosítsd a menüt. Az újonnan létrehozott menüpont lesz a kiválasztott menüpont (vagyis ki kell törölnöd az <a …...> és </a> tagokat), az összes többi menüpontnak kattinthatónak kell lennie.

Tipp: A sablon eleminek pozicionálása egy olyan táblázattal van megoldva, amelynek három oszlopa van. Az első oszlopban van a menü, a másodikban a tartalmi rész, a harmadik oszlop üres. A sablon módosításával a harmadik oszlop is felhasználható, például a témádhoz kapcsolódó linkeket helyezhetsz el benne. (A webkalap.hu oldalain a harmadik oszlopban vannak a reklámok.) Ha tartalmat helyezel el a harmadik oszlopban, akkor a stíluslapon módosítsd az oszlop szélességét!