Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Linkek - Az elérési út megadása

Az interneten egy fájl elérési útját relatív vagy abszolút módon lehet megadni. (Az elérési utat a szakirodalom – az angol rövidítésekkel – URL-nek vagy URI-nak is szokta nevezni.) Például a webkalap.hu nyitó oldalának elérési útja abszolút módon megadva egy linkben:

<a href="http://www.webkalap.hu/index.html">A webkalap.hu nyitó oldala.</a>

Abszolút megadásnál az elérési út (a href attribútum értéke) az

  • alkalmazandó kommunikációs protokollal kezdődik, ami általában http (vagy újabban https), de néha más protokollok is előfordulhatnak
  • a domain névvel folytatódik
  • majd a fájl elérési útját tartalmazza a webtárhelyen.

Abszolút módon akkor szokás megadni az elérési utat, ha a megadandó fájl egy másik honlapon található. Egy honlapon belül relatív hivatkozásokkal szokás megadni a fájlok közötti elérési utat. Egyrészt így áttekinthetőbb a forráskód, másrészt már azelőtt tesztelhetjük a HTML oldalak közötti linkeket, hogy azokat feltöltöttük volna a webtárhelyre (mivel a relatív URL nem tartalmazza a domain nevet).

Ha egy olyan fájl elérési útját akarjuk megadni, amelyik ugyan abban a könyvtárban van, mint az aktuális oldal, akkor csak a fájlnevet kell megadni. Például az <a> tagot leíró fájl linkje erről az oldalról a forráskódban:

<a href="a.php">Ugrás az &lt;a&gt; tag leírására</a>

Ami így jelenik meg (a forráskódban speciális karaktereket kellett alkalmazni):

Ugrás az <a> tag leírására.

Az elérési út megadásakor egy könyvtárt visszalépni a gyökérkönyvtár felé a „../” karakterek megadásával lehet. Például a webkalap.hu nyitó oldala erről az oldalról:

<a href="../../index.html">Vissza a nyitó oldalra.</a>

Alkönyvtárat a „/” karakter után lehet megadni. Például a webkalap.hu logóját az alábbi kódrészlettel lehet erre az oldalra beilleszteni:

<img src="../../elemek/kalaplogo.gif">

Az elérési út: két könyvtárat vissza kell lépni, majd az elemek nevű alkönyvtárban van a kalaplogo.gif megnevezésű képfájl.