Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

HTML fájlok módosítása

Stíluslap módosítása

Sablon fölső menüvel

Sablon oldal menüvel

Sablon kétszintű menüvel

Stíluslap módosítása

Mindegyik letölthető sablonom tartalmaz egy stiluslap.css nevű fájlt. Ennek módosításával tudod megváltoztatni a weblapod megjelenítését. (A sablont alkotó összes HTML fájl a stiluslap.css-re hivatkozik, tehát ennek módosítása az összes oldalad megjelenítésére hatással lesz.) A leggyakoribb változtatási igények:

A színösszeállítás módosítása

Ez jelenti a legtöbb munkát, két okból is:

 • a színek „kikeverése” és egy harmonikus színösszeállítás elérése sok próbálkozással jár,
 • egy új színösszeállítás esetén a stíluslap fájl legtöbb sorát módosítanod kell.

A változtatás megkönnyítése érdekében mindegyik sablonhoz készítettem egy segéd-oldalt és egy űrlapot. A következő munkamenetet javasolom:

 • Nyomtasd ki az űrlapot.
 • A böngészőben nyisd meg a Színvariációk kipróbálása című oldalt.
 • Válaszd ki azt az alapbeállítást, amelyik a legközelebb áll az általad tervezett színösszeállításhoz.
 • Ha kész a logó fájlod és azt már feltöltötted a webhelyedre, akkor add meg a teljes elérési útját (a protokollal együtt). Például:
  http://www.webkalap.hu/elemek/logo.gif
  (A munkát nem akadályozza, ha nem adsz meg saját logó fájlt, az oldal többi elemének színét ettől függetlenül szabadon tudod módosítani.)
 • A segéd-oldalon módosítsd a színeket. Megadhatod a HTML színkódot is és a vörös-zöld-kék komponenseket is. (Ha az egyiket átírod, a másik kód automatikusan módosul.) A segéd-oldalon azonnal láthatod az általad beírt változtatások hatását – ténylegesen megváltozik az oldal megfelelő elemének színe.
 • Ha készen vagy a végleges színösszeállítással, akkor az űrlapra jegyezd fel a HTML színkódokat.
 • Módosítsd a stiluslap.css fájlt. Az űrlapról le tudod olvasni, hogy mely stílusosztályok melyik tulajdonság értékét kell átírnod.

Figyelem! A segéd-oldal nem menti a változtatásokat. Ha a végleges színösszeállításodat nem tudod egy menetben elkészíteni, akkor az űrlapra jegyezd fel azt az állapotot, ahonnan legközelebb folytatni akarod!

Logó kép méretének módosítása

Ehhez a stíluslapban az alábbi sort kell átírnod:
#logopicture {width: 335px; height: 90px}

Az oldalak szélességének módosítása

A letölthető sablonokban megadott oldalszélesség megfelelő a 2010-ben használt monitorokon, ha egy weblap elsősorban szöveget tartalmaz. (Nagy oldalszélesség beállítása hosszú sorokat eredményezne a szövegben, ami nehézzé tenné az olvasást.) A HD monitorok (1980 pixel szélesek) vagy később az ultra HD képernyők elterjedése után a mostani értékeken valószínűleg változtatni kell. Most is megfontolandó nagyobb szélesség beállítása, ha a weblapod többnyire képeket tartalmaz. (2010-ben a felhasználók jellemző monitor felbontása az 1000 - 1600 pixel szélességű tartományba esett.)

A sablonokon az elemek (menü, tartalom, stb.) pozicionálása egy háromoszlopos táblázat segítségével történik. Az oldal szélességének módosításához a stiluslap.css fájlban az alábbi stílusosztályokban megadott pixel értékeket kell módosítanod:
.colbalures {width:...px}
.colszovegmezo {width:...px}
.coljobbures {width:...px}

Fontos tudnivaló! A böngészők meglehetősen lazán kezelik az általad megadott szélesség értékeket. Ha a felhasználó képernyőjére nem fér ki, akkor keskenyebbre veszik a weblapodat – feltéve, ha úgy is el tudják helyezni a tartalmadat. Ha pedig nem tudják belezsúfolni az általad megadott tartalmat az általad megadott szélességbe, akkor szélesebb formátumban fog megjelenni a weblapod. Ezért (is) fontos, hogy különböző képességű megjelenítő eszközökön teszteld a kész weblapodat.

Betűtípus módosítása

A stíluslapon az alábbi részt kell módosítanod:
body {…. font-family: Verdana, Tahoma, Arial, ….
Több betűtípus is megadható, a böngésző a listából az első olyat fogja kiválasztani, amit ismer.

Betűnagyság módosítása

Ehhez a font-size tulajdonságot kell megváltoztatnod, ami – különböző értékekkel – az alábbi stílusosztályokban szerepel:
.fomenu, .fomenukiv, body, h1, h2
Ahol nincs megadva semmi, például a szövegmező is ilyen, azok a body betűnagyságát öröklik.

Nagyobb tér a szöveg és a beillesztett fénykép között

Növeld meg az általam 5 pixelnek megadott értéket:
img {….margin: 5px}


Tőzsde és technikai elemzés érthetően