Vár

Dzsámi

Máriagyűd

Siklós és környéke

A siklósi vár

Siklósi vár

Vissza a webkalap.hu-ra.

A siklósi vár első falait a XIII. században kezdték építeni. Az azóta eltelt évszázadokban a vár illetve annak ura többször is fontos szerepet játszott a magyar történelemben. 1401-ben Zsigmond király - amikor a magyar főurak fellázadtak ellene - a siklósi várban lelt menedéket.

1515 és 1543 között az erődítmény és a hozzá tartozó birtok a Perényi család tulajdonában volt. Perényi Péter igen magas posztot töltött be: koronaőr volt. Abban az időben a magyar koronázási ékszereket a siklósi várban őrizték.

Az ország nagy részét megszálló törökök 1543-ban foglalták el a siklósi várat, uralmuk 1686-ig tartott. Akkor a várat a török elleni harcokban részt vevő egyik olasz származású tábornok családja kapta meg jutalmul. Tőlük vásárolta meg a birtokot a Batthyány család 1728-ban.

A Benyovszky család 1873-ban vásárolta meg a várat a Batthyány-aktól. Ők voltak a siklósi vár utolsó magántulajdonosai. A II. világháború előtt eladták a várat a Honvéd Kincstárnak. Azóta a siklósi vár állami tulajdonban van.

Készült a www.webkalap.hu segítségével.