Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Marketing terv

Domain név

Dizájn

Reklámozás

Kereső optimalizálás

Domain név választás

Egy találó domain név önmagában sok látogatót hozhat a weblapodra. A jó domain rövid, könnyen megjegyezhető és az is fontos hogy utaljon a vállalkozás tevékenységére. Egy induló vállalkozás esetén a cégnév és a domain név legyen ugyan az.

A probléma az, hogy a fenti feltételeknek megfelelő nevek általában már foglaltak. (A foglaltságot a www.domain.hu keresés menüpontjában ellenőrizheted.) Egy komolyabb tőkével induló vállalkozás alapításakor megfontolandó egy már foglalt, de nem használt – vagy üzleti szempontból nem hatékonyan használt – domain megvásárlása.

Ha új domain nevet akarsz kitalálni, arra hagyj elegendő időt. Gyűjts össze különböző variánsokat, kérj meg másokat is, hogy segítsenek ebben. Néhány naponta szánj erre egy fél órát. Leginkább akkor van rá esély, hogy beugrik egy kreatív megoldás, ha rendszeresen foglalkozol a témával.

Fontos, hogy a domain név kimondva jól hangozzon és leírva is jól mutasson. Valószínűleg egy szóöszetételt vagy mozaikszavat kell választanod. Ha a weblapod neve több szóból van összerakva, akkor a választott domain legyen egybeírva és csak kisbetű szerepeljen benne. Az egybeírt domaint könnyebb megjegyezni, mintha a szavakat kötőjellel illesztenéd össze.

A domain név lehetőleg olyan szavakból álljon, amelyekben nincsenek ékezetes betűk, mivel az ékezetes betűk alkalmazása a domain nevekben nem szerencsés. (Régi böngészővel illetve külföldről bizonytalan egy ékezetes betűket tartalmazó domain elérhetősége.) Általánosan elterjedt szokás az „ékezet mentesítés”, de ez is csak kényszermegoldásnak tekinthető. Könnyebb elolvasni és megjegyezni egy olyan weblap címét, ami megfelel a magyar helyesírás szabályainak, mint egy olyat, amelyik lecsupaszított betűket tartalmaz. Ha mégis ékezetes betűket tartalmazó szavak mellett döntesz, akkor regisztráltass domain-t ékezetes és lecsupaszított változatban is. A tárhelyszolgáltatók általában lehetővé teszik egy oldal elérését két különböző domain névvel.

A domain neved vége .hu legyen. Az igaz, hogy .com vagy .eu végződéssel könnyebb frappáns domain nevet találnod (mivel a magyarul értelmes szavak általában szabadok), viszont a magyar olvasók a .hu-ra vannak kondicionálva. Könnyebb egy viszonylag hosszú domain nevet rögzíteni az emlékezetükben, mint megjegyeztetni velük, hogy a te weblapod címe kivételesen .com-ra végződik.

A logód sokat segíthet abban, hogy a webes látogatóid memorizálják a weblapod címét. Olyan logót tervezz-terveztess amiben jól olvasható a domain címed és azt minden oldalad tetején szerepeltesd.

A weblap dizájn kialakítása »