Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Marketing terv

Domain név

Dizájn

Reklámozás

Kereső optimalizálás

A weblap dizájn kialakítása

A weblapok készítése során a tartalmi-esztétikai tervezés az egyik legnehezebb feladat. Ebben a kérdésben két iskola küzd egymással.

Az egyik irányzat szerint látványos oldalakat kell készíteni. A weblapod olvasói valószínűleg az első benyomás alapján fognak dönteni. Látogatóidból akkor lesznek vásárlók, ha lenyűgözöd őket a weblapoddal. Tehát a legfontosabb egy varázslatos grafikai dizájn elkészítése.

A másik iskola szerint a látogatóid azért olvassák a weblapodat, hogy információkat szerezzenek. Az oldaladat úgy kell kialakítani, hogy az olvasóid a lehető leghamarabb meglássák-megtalálják és megértsék az általad kínált tartalmat. Káros minden dizájn elem, ami ezt a célt nehezíti.

A két felfogás között általában feloldhatatlan ellentmondás feszül. (Például a látványos képek a hasznos információk elől veszik el a helyet és az olvasók figyelmét.) Kinek van igaza? Attól függ! Ha a terméked illetve a szolgáltatásod célja élmény nyújtás vagy szórakoztatni akarsz, akkor a dizájnra kell koncentrálnod. Ha tudást, információt vagy „hasznos funkciókat” árulsz, akkor pedig az átlátható tartalom a legfontosabb.

A fentiekre jó példát jelentenek az autógyártók weblapjai. Egy személygépkocsi elsősorban státuszszimbólum, másodsorban pedig közlekedési eszköz. A honlapjaikat is ennek megfelelően alakították ki. Az első oldalakon a márka imázsát próbálják erősíteni, viszont ha az álmaid autójának tengelytávjára vagy kíváncsi, azt egyszerű, de informatív oldalon fogod megtalálni.

Van néhány szabály, amit mindenképp be kell tartani:

  • A weblapodat úgy alakítsd ki, hogy az gyorsan letöltődjön egy átlagos felhasználó gépére. Senki sem szereti a homokórát nézni.
  • Ha az oldalaidon vannak lassabban letöltődő anyagok (például videók), akkor az erre mutató linkeknél jelezd az olvasóid számára, hogy esetleg egy picit várniuk kell.
  • A nyitó oldaladról azonnal ki kell derülnie, hogy miben tudsz segíteni a látogatóidnak.
  • A jól áttekinthető menürendszer alapkövetelmény.
  • A szövegek mögött ne legyen háttérkép, az zavarná az olvasást.
  • Tilos minden programozói bravúr, ami nem a weblapod célját szolgálja. Lehet, hogy a mozgó-pörgő-forgó dizájn elemek tetszenek a programozódnak, de a látogatóidat csak zavarják az ilyen megoldások.

Weblapod reklámozása »