Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szintaktika - Nem szabványos dokumentumok

Sajnos sok olyan HTML dokumentumot találhatsz a világhálón, amelyek túlmennek a szabványosság határain. A böngészőket úgy fejlesztették ki, hogy lehetőleg minden dokumentumot meg tudjanak jeleníteni, ezért a szabványtól eltérő programkódokat is értelmezni próbálják. Ez oda vezetett, hogy a weblapfejlesztők egy része nem a szabványos programkód elkészítésére ügyel, hanem egy olyan oldalt akar létrehozni, amelyet képesek megjeleníteni a böngészők.

A böngésző programok készítői sem csak a lehető legteljesebb szabvány támogatásra koncentráltak, hanem olyan tagokat és attribútumokat vezettek be, amelyek nem voltak részei a szabványnak. Sok programozó szívesen használta ezeket az „extra” lehetőségeket, és ezzel bele is kényszerítették magukat abba a helyzetbe, hogy böngészőfüggő részeket kellett írniuk a forráskódjukba.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a böngészők nem támogatnak minden szabványelemet, tehát a szabványos forráskódot sem feltétlenül egyformán értelmezik a különböző böngészők.

Mit lehet ebben a helyzetben csinálni? Szabványos programkódot kell írni és azt tesztelni a legelterjedtebb böngészőkben. Az a jó HTML dokumentum, ami megfelel a szabványnak és azonos módon jelenik meg a különböző böngészőkben. Így biztosítható az, hogy olyan programok is helyesen jelenítsék meg a dokumentumodat, amelyekben nem tesztelted. (Például egy jövőben kifejlesztett böngésző, vagy egy mostani böngésző továbbfejlesztett változata.)

Tipp: A weblapfejlesztésben is igaz az a szabály, hogy általában a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Ha valamit csak programozói bravúrokkal vagy képes megoldani, akkor valószínűleg túlkomplikáltad a feladatot. Weblapot azért készítesz, hogy bizonyos információkat eljuttass a látogatóidhoz. Ha úgy érzed, hogy ehhez böngészőfüggő részeket kell a forráskódba írni, akkor a bonyolult programozói munka helyett inkább a weblapod tervének egyszerűsítésén kellene dolgoznod.


XHTML kitérő »