Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Doboz modell

Pozicionálás

Szöveg formázása

Színek

Méretek

Táblázatok

Listák

Szöveg formázása - Szöveg behúzás (text-indent) tulajdonság

A szöveg behúzás (text-indent) értéke adja meg, hogy egy bekezdés első sora mennyivel beljebb kezdődjön, mint a többi sor.

Lehetséges értékei:
  • Hosszérték (pédául: 20px)
  • Százalékos érték (például: 10%) A behúzás mértéke a tartalmazó doboz szélességének megadott százaléka lesz.
  • inherit: érték a szülő elemtől örökölve.

Automatikus öröklődés: Igen

Az alapérték 0.

Az interneten található HTML dokumentumok többsége nem használ szöveg behúzást a bekezdések elején. E helyett az a szokás alakult ki a bekezdések elkülönítésére, hogy egy sortávolságnyinál jóval nagyobb üres helyet hagynak ki két bekezdés között a böngészők. Ezt úgy oldják meg, hogy a bekezdéseknek a doboz-modellben leírtak szerint alsó és felső margójuk is van.

Sajnos a különböző böngészők alapbeállításai ilyen szempontból jelentősen eltérnek egymástól. Például a Mozilla Firefox szellősebben (nagyobb függőleges margókkal) jeleníti meg a szövegeket, mint a Microsoft Explorer. Ha ez a weblapodon zavaró lenne, akkor meg kell adnod a bekezdések margóit a stíluslapokon.

Természetesen arra is lehetőséged van, hogy a szöveget úgy tagold bekezdésekre, ahogy az a régi papír alapú világban volt szokás. Ehhez a bekezdések alsó és felső margóit 0-ra kell állítanod, és meg kell adnod a szövegbehúzás értékét. Ez és az előző két bekezdés az alábbi stílusban van formázva:

<p style="margin: 0px; text-indent: 2em">


Szöveg díszítés (text-decoration) tulajdonság »