Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Doboz modell

Pozicionálás

Szöveg formázása

Színek

Méretek

Táblázatok

Listák

Szöveg formázása - Szöveg díszítés (text-decoration) tulajdonság

A text-decoration tulajdonság segítségével lehet egy szövegrészt alá-, fölé- vagy áthúzni, illetve villogtatni.

Lehetséges értékei:
  • none: nincs szöveg díszítés
  • overline: föléhúzás
  • underline: aláhúzás
  • line-through: áthúzás
  • blink: villogtatás
  • inherit: érték a szülő elemtől örökölve.

Automatikus öröklődés: Nincs

Én személy szerint a none értéket tartom a leghasznosabbnak a fenti listából. Egy weboldal menüjében minden egyes pont egy linket jelent. A menüpontokat alkotó szavakat fölösleges aláhúzni, mivel aláhúzás nélkül is egyértelmű, hogy ezek kattintható hivatkozások. Ezért a webkalap.hu főmenüjét alkotó linkek megjelenítése így van definiálva a stíluslapon:
.fomenulink {color: #ffffff; text-decoration: none}
Enélkül a menüpontok szavai a böngésződ alapbeállításában megadott színnel és aláhúzva jelennének meg.

Tipp: Soha ne használd az underline tulajdonság értéket! Az internet egyik szabálya az, hogy a linkek alá vannak húzva. Ha aláhúzol egy olyan szövegrészt, ami nem hivatkozás, azzal összezavarod a weblapod olvasóit. A linkeket viszont a böngészők alapértelmezésük szerint is aláhúzva jelenítik meg, így neked a stíluslapokon fölösleges ezt külön beállítanod.

Általában nem javaslom a villogtatás használatát sem. A villogás megnehezíti az olvasást és eltereli a figyelmet az oldal többi részéről. Ezért a CSS szabvány nem teszi kötelezővé a böngészők számára a villogtatás funkció támogatását.

Tipp: A villogás funkciója a figyelem felhívás, ha ki akarod használni ezt a lehetőséget, akkor is csak egy-két szó villogjon, vagy egy kép kisebb részlete. Mivel a böngészők egy része figyelmen kívül hagyja a blink tulajdonság értéket, a villogtatást ne stíluslappal old meg. Alternatív lehetőségek: animált GIF kép beszúrása vagy a villogtatni kívánt elem ütemes megjelenítése-eltüntetése egy JavaScript függvény segítségével.


Betű méret (font-size) tulajdonság »