Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Doboz modell

Pozicionálás

Szöveg formázása

Színek

Méretek

Táblázatok

Listák

Szöveg formázása - Betű méret (font-size) tulajdonság

A betűméret megadása az oldalfelépítéshez hasonlóan a weblapkészítés egyik legproblémásabb területe. A nehézségek okozója a megjelenítő eszközök sokfélesége, amit a felhasználói igények különbözősége tovább bonyolít. Egy idősebb, rosszul látó ember számára az átlagosnál nagyobb betűméret számít ideálisnak. A túl nagy betűméret sem jó, mert nehezíti az olvasott szöveg megértését, mivel a felhasználó kisebb tartalmi egységet lát át egyszerre.

A fenti problémák feloldása érdekében a CSS szabvány többféle lehetőséget kínál, de egyik sem tekinthető ideális megoldásnak. A stíluslapokon a font-size tulajdonság megadásával lehet definiálni a betűméretet.

Lehetséges értékek:
 • xx-small: nagyon-nagyon kicsi
 • x-small: nagyon kicsi
 • small: kicsi
 • medium: közepes
 • large: nagy
 • x-large: nagyon nagy
 • xx-large: nagyon-nagyon nagy
  Ezekkel az értékekkel megadva a szöveg a böngésző alapbeállításainak megfelelő betűméretekkel fog megjelenni.

 • larger: nagyobb
 • smaller: kisebb
  Így megadva, a HTML elem betűmérete a szülő elemtől örökölt betűméretnél kisebb illetve nagyobb lesz. A különbség mértéke a böngésző alapbeállításainak függvénye lesz.

 • százalék érték: A HTML elem betűmérete a szülő elemtől örökölt betűméret megadott százaléka lesz.
 • hosszérték: A betűméret megadása például pontban (pt) vagy pixelben (px).
 • inherit: érték a szülő elemtől örökölve.

Automatikus öröklődés: Igen

Ha a betűméret nincs meghatározva, akkor a font-size tulajdonság alapértelmezett értéke medium (közepes) lesz.

Weblap készítés során a betűméret megadásával kapcsolatban két irányzat közül választhatsz. Én a weblapjaimon konkrét hosszértéket szoktam definiálni, például:

body {font-size: 11pt}

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a felhasználó nem biztos, hogy tudja módosítani a szöveg betűméretét. (A böngésző programok egy részében erre nincs lehetőség, ha a betűméret hosszértékként van megadva.) Az ezen az oldalon alkalmazott Verdana betűtípus esetén a 11pt nagyságú betűkkel írt szöveg jól olvasható a legtöbb megjelenítő eszközön a legtöbb ember számára, de lehetnek olyan felhasználók, akik számára ez már rosszul látható.

A másik lehetőség az, hogy támaszkodsz a felhasználók böngészőjének alapbeállításaira. Az elméleti szakemberek általában ezt ajánlják, mert így jól skálázható stíluslapokat lehet készíteni. A probléma csak az, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs arról, hogy a böngészőjének vannak alapbeállításai, így nem biztos, hogy az abban lévő értékek megfelelnek az ő valós igényeinek. A böngészők menüjéből is lehet változtatni a betűméreten, de bosszanthatja a honlapod látogatóit, ha minden oldalad letöltése után menüből kell állítaniuk a betűméretet ahhoz, hogy kényelmesen olvashassanak.

A legbiztosabb megoldás valószínűleg a betűméret konkrét megadása hosszértékkel úgy, hogy a weblap olvasójának lehetősége legyen a betűméret megváltoztatására. Technikailag ez úgy oldható meg, hogy a betűméret növelésére-csökkentésére gombokat kell kihelyezni (jól látható helyre és méretben), amelyek JavaScript függvények segítségével módosítják a stíluslapok beállításait. Ha a felhasználó ilyen módon változtatott a betűméreten, azt illik eltárolni egy sütiben, és a következő letöltött oldalnak már automatikusan a módosított betűméretben kell megjelennie. Régebben a nagy hírportálok többnyire használták ezt a módszert, de úgy látom, hogy az utóbbi időben kiment a divatból. Pedig az olvasók számára kényelmesebb egyszer beállítani a megfelelő betűméretet egy adott portálhoz, mint rendszeresen módosítgatni a böngésző menüjében a betűméretet.


Betű stílus (font-style) tulajdonság »


Tőzsde és technikai elemzés érthetően