Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Táblázatok - Bevezetés

A HTML táblázat alapvető funkciója az adatok strukturált megjelenítése, de egy „adatcella” szinte bármit tartalmazhat, szöveget, képet vagy akár egy másik táblázatot is. Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy a táblázatokat egy weboldal elemeinek pozícionálásához is felhasználjuk. (Bár a HTML szabvány készítői és a szakkönyvek író általában nem ajánlják a táblázatos oldalelrendezést.)

A böngészők bonyolult algoritmusok segítségével szerkesztik meg a táblázatokat: próbálják úgy meghatározni az oszlopok szélességét és magasságát, hogy a táblázatban látható tartalom optimális módon jelenjen meg a rendelkezésre álló felületen. Ezért lehet a táblázatok segítségével viszonylag egyszerűen olyan weboldalt kialakítani, amelyik rugalmasan alkalmazkodik a képernyő méretéhez, viszont semmilyen körülmények között sem esik szét.

A HTML táblázat-modell úgy épül fel, hogy egy táblázat sorokat tartalmaz, ezekben a sorokban vannak az adatcellák. Tehát egy sor összes cellájának tulajdonságát beállíthatjuk a cellákat tartalmazó tr elem tulajdonságainak beállításával. Teljes oszlopok vagy oszlop csoportok tulajdonságai is megadhatóak egyetlen deklarációval a <colgroup> és a <col> tagok segítségével.

A megjelenítés gyorsasága szempontjából a legfontosabb oszlop tulajdonság a szélesség. Ha a szélesség értékek meg vannak adva, akkor a böngészők egyetlen menetben megszerkeszthetik a táblázatot. A letöltéssel egy időben soronként meg tudják jeleníteni annak tartalmát úgy, hogy minden a végleges helyére kerüljön. Általában a böngészők akkor is elkezdik a tartalom megjelenítését letöltés közben, ha az oszlopszélesség értékek nem ismertek. Ilyenkor viszont előfordulhat, hogy a már megjelenített táblázatrészt újra kell tervezni, mert valamelyik alsó sorban a cella tartalma nagyobb szélességet igényel, mint ahogy az a fölső sorok tartalma alapján ki lett számolva.


A <table> tag »