Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szerkezet - Dokumentum típus definíció

A dokumentum típus definíció (DTD), ami a dokumentum első sora, mondja meg a böngészőnek, hogy melyik HTML verzió szerint kell értelmezni a feldolgozandó fájlt. A 4.01-es HTML szabvány három változat használatát engedélyezi:

 • A szakirodalom elsősorban a szigorú (strict) változat használatát ajánlja. Ebben az esetben a dokumentum első sora a következő:
  <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
 • Az átmeneti (transitional) változat mindent tartalmaz, amit a szigorú, de az elavultnak minősített tagok és attribútumok használatát is engedélyezi. Ennek deklarációs sora:
  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  (Azokat a megjelenítési információkat hordozó tagokat és attribútumokat nyilvánították elavultnak, amelyek alkalmazását a stíluslapok szükségtelenné tették.)
 • A keretes változat az átmeneti DTD kibővítése a keretekkel.
  <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">

Ezek a dokumentum típus definíciók elég bonyolultnak tűnnek, szerencsére nincs más dolgod velük, mint hogy a megfelelő deklarációt bemásold a HTML fájlok első sorába.

A webkalap.hu oldalai és letölthető sablonjai az átmeneti változat deklarációját tartalmazzák. Azért döntöttem így, mert a HTML 5 kidolgozása során néhány korábban elavulttá minősített elemnek „megkegyelmeztek” és benne hagyták a szabványban.

Az oldalaimat úgy írtam meg, hogy csak olyan elemeket és attribútumokat használtam, amelyek a HTML 4-es és 5-ös verziójában is engedélyezettek. Így ha a jövőben alkalmazni akarom a HTML 5 lehetőségeit, akkor a meglévő anyaghoz szabványmegfelelőség miatt már nem kell hozzányúlnom, csak a fájlok első sorát kell lecserélnem.

Tipp: Egy weblap elkészítése során a célnak megfelelő legrégebbi szabványt alkalmazd, különben elveszíted azokat az olvasókat, akik régi számítógépen elavult böngészőt használnak.

A fenti deklarációs sorok elvi okokból ilyen bonyolultak. A HTML 4 kidolgozása során betartották az SGML előírásait. (Az SGML egy olyan szabvány, ami a jelölőnyelvek kialakításának szabályait definiálja.) A HTML 5-ös verzióját praktikusabb felfogásban készítették, így a dokumentum típus definíció is egyszerűbb lett:
<!DOCTYPE html>
Erre kell kicserélned a HTML fájlokban az első sort, ha a letölthető sablonjaimból kiindulva készíted a honlapodat és ki akarod használni a HTML 5 újdonságait.


A <html> tag »