Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Kép beillesztése - Ajánlott kép formátumok

A böngészők nagyon sok fajta kép típust meg tudnak jeleníteni, de javaslom, hogy a két legelterjedtebb fájl formátumot használd: a GIF-et és a JPEG-et. Ezeket gyakorlatilag minden böngésző ismeri és szinte minden feladat hatékonyan megoldható velük.

A JPEG-et normál fényképek hatékony tárolására találták ki. A fájl méretét olyan algoritmussal tömöríti, ami figyelembe veszi az emberi látás sajátosságait. Tehát a kép-pixelek szintjén információ veszteséget okoz a tömörítés, de ezt olyan módon teszi, hogy egy normál fénykép esetén ne legyen zavaró. A képszerkesztő programokban 90%-ra megadott tömörítés nem okoz egy átlagember számára észre vehető torzulást, miközben a fájl méretét drasztikusan csökkenti.

A JPEG kiváló megoldás normál fényképek tömörítésére, de nem igazán jó választás vonalas ábrák, rajzok vagy grafikonok megjelenítésére. Az ilyen képeknél a JPEG csúnya torzulásokat okoz, viszont a GIF kifejezetten az ilyen feladatokra alkalmas.

A GIF veszteségmentes tömörítési eljárást alkalmaz, ezért képhibákat nem okoz. További előnye a GIF-nek, hogy többrétegű képet is lehet ebben a formátumban tárolni. Így lehetőség van animációk megjelenítésére. (Az egyes rétegek megadott időközönként váltják egymást a képernyőn.) A legnagyobb hátránya a GIF formátumnak az, hogy csak 256 színt tud kezelni, de ez általában egy grafikon megjelenítésekor nem probléma.


Kép megjelenítése felugró ablakban »

Tőzsde és technikai elemzés érthetően