Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Doboz modell

Pozicionálás

Szöveg formázása

Színek

Méretek

Táblázatok

Listák

Pozicionálás - Pozicionálás táblázattal

A weblapkészítésről írt könyvek általában hibás gyakorlatnak minősítik a táblázatok felhasználását pozicionálási célokra. Főbb érveik:

 1. Ha a weblap szerkezete táblázattal van megadva, akkor csak azután kezdheti el a böngésző az oldal megjelenítését, amikor a teljes dokumentum letöltődött. (A <table> nyitótag a dokumentum legelején van, míg a </table> zárótag a legvégére kerül.) Ezzel szemben a stíluslapokkal definiált weblapok megjelenítése már a letöltéssel párhuzamosan elkezdődhet.
 2. A táblázatokat viszonylag bonyolult algoritmusok segítségével jelenítik meg a böngészők, ezért indokolatlan használatuk a számítógép erőforrásainak pazarlását jelentik.
 3. A stíluslapok több és jobb lehetőséget biztosítanak a weblap elemeinek pozicionálására, mint a táblázatok.

Véleményem szerint mindhárom érv sántít:

 1. Egy ilyen terjedelmű oldal, mint amit most is olvasol, mindössze 10-20 kbyte nagyságú HTML fájlt jelent. Ez a most (2011-ben) átlagosnak tekinthető 8 Mbit/sec letöltési sebesség mellett 0,01-0,02 másodperc alatt töltődik le a felhasználó számítógépére. (Plusz a számítógép és a webkiszolgáló szervere közötti egyéb kommunikációra fordított idő, ami viszont független a HTML fájl tartalmától.) Tehát a letöltés és a megjelenítés párhuzamosításával csak néhány ezred másodpercet lehet nyerni.
 2. Egy mai számítógép teljesítménye több nagyságrenddel meghaladja azt a szintet, ahol érdemes lenne beszélni a böngészők táblázatmegjelenítési algoritmusának hatékonyságáról.
 3. Sok helyen olvashatod azt, hogy a weblap elemeinek pozicionálását stíluslapokkal lehet a legelegánsabban megoldani, de a legtöbb ilyen forrás adós marad a kivitelezés módjával. Az alábbi helyeken a hogyan kérdésre is válaszoltak:
  Ezeket elolvasva sem vátozott az a véleményem, hogy az oldalfelépítés legbiztosabb és legegyszerűbb módja a táblázat alkalmazása.

A táblázatok „üldözése” a 90-es évek közepére nyúlik vissza. Azelőtt még – stíluslapok hiányában – a weblapfejlesztők kénytelenek voltak a finom pozicionálásra is táblázatcellákat használni. Ez oda vezetett, hogy egy weboldal akár több ezer táblázatcellát is tartalmazott. Ezen a gyakorlaton nyílván változtatni kellett, de nem hiszem, hogy a fürdővízzel ki kellene önteni a gyereket is.

A táblázat alkalmazásának szerintem az alábbi előnyei vannak:

 • Így a legkönnyebb biztosítani a stabil (megjelenítő eszköztől független) oldalfelépítést egy többoszlopos weblap esetén.
 • A megjelenítő ablak méretének függvényében a böngésző automatikusan „át tudja tervezni” az oldal kinézetét mindenféle programozói trükk nélkül.
 • ”Ésszel alkalmazva” a táblázatot a programkód áttekinthetőbb marad, mint ha ugyanezt a feladatot <div> tagokkal oldanánk meg. (Bár ez valószínűleg ízlés kérdése is.)

Tipp: Az oldal felépítését definiáld táblázattal, viszont a finom pozicionálást old meg stíluslapok segítségével. Így tömör, jól áttekinthető programkódod lesz és a weblapod sem fog „összeomlani” egy olyan megjelenítő eszközön, ami nagyon eltér az általad tesztelt konfigurációktól.

A webkalap.hu sablonjai e szerint az elv szerint készültek.

Úsztatás (float) tulajdonság »