Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szerkezet - A HTML dokumentum fő részei

Általában egy honlap minden egyes oldala egy-egy HTML (vagy PHP, ASP, stb.) fájl. Ezek a fájlok önálló dokumentumként szerkeszthetőek. A köztük lévő linkek (amelyek a menürendszert is alkotják), valamint az azonos dizájn biztosítják, hogy a sok fájl együtt is egy szerves egységet alkot.

Léteznek alternatív megoldások is. Egy pár oldalas weblapot úgy is el lehet készíteni, hogy az valójában egyetlen HTML dokumentum, de a menüpontokra kattintva egy JavaScript program módosítja a képernyőn megjelenő tartalmat. Nagyobb weblapok esetén is alkalmazhatóak a keretek, amelyek lehetővé teszik, hogy az oldalak közös tartalmát (fejléc, menü, stb.) csak egyetlen oldalon kelljen elkészíteni. Ebben az esetben az egyes HTML dokumentumokban csak a lényegi tartalom van megadva, amely a főoldal keretében jelenik meg. Nem ajánlható az ilyen megoldások alkalmazása, mert ezek legfeljebb a weblap programozójának hasznosak. Az oldal látogatói számára nehézséget okozhat, hogy például a böngészőkben a vissza gomb nem mindig a szokásos módon működik. Továbbá keresőoptimalizációs szempontból is kifejezetten hátrányosak az így elkészített oldalak. Tehát mindenképp azt javaslom, hogy kerüld a trükkös megoldásokat, a webhelyeden minden egyes oldal egy önállóan megjeleníthető állomány legyen.

Egy HTML dokumentum három részre tagolódik:

  • A dokumentum típus definíció határozza meg, hogy melyik szabványváltozat szerint készült az oldal.
  • A dokumentum fejléce a böngészők és a keresőmotorok számára fontos információkat tartalmazza. Ezeket – a cím kivételével – nem jelenítik meg a böngészők.
  • A weblap olvasóinak szánt tartalom a dokumentum törzsben helyezkedik el.

Dokumentum típus definíció »