Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szkriptek - Bevezetés

A weboldalak tartalmazhatnak olyan programkódokat, amelyek a felhasználók számítógépén futnak le. A HTML szabvány lehetővé teszi bármilyen programnyelv használatát, de a JavaScript egyeduralkodónak számít ezen a területen. Kliens oldali szkriptek alkalmazása nagy mértékben bővíti, illetve kiegészíti a HTML és a CSS által kínált lehetőségeket. Néhány egyszerűbb példa, amit JavaScript programokkal meg lehet oldani:

  • Űrlap adatainak ellenőrzése elküldés előtt.
  • A HTML dokumentum egyes részeinek létrehozása megjelenítéskor.
  • Az oldal tartalmának vagy stílusának dinamikus módosítása.
  • Kommunikáció futtatása a háttérben a szerver és a kliens között.

A JavaScript nagyobb léptékű feladatok megoldására is alkalmas, akár egy komplett webes alkalmazás is létrehozható a segítségével.

Egy weblap készítésekor fontos követelmény, hogy az oldalnak JavaScript nélkül is működnie kell. A 90-es években még sok olyan böngészőt használtak, amelyek nem tudták értelmezni a JavaScript kódot. Ma már gyakorlatilag nem létezik ilyen probléma, viszont vannak, akik kikapcsolják a JavaScriptet netezés közben. Például az internetes reklámok nagy részétől meg lehet szabadulni ilyen módon.

Megjegyzés: A reklámokat többnyire JavaScript programok töltik be a weboldalakra. A reklámokat megrendelő cégek adatokat kérnek a megjelenítések számáról, rákattintások számáról, stb. Ezeket a statisztikákat gyakran független auditor cégek állítják össze - JavaScript programok által megszerzett információkból. Így egy hirdetés megjelenítése jelentősen növeli a böngésző által lefuttatandó programkódok számát és az átvitt adatmennyiséget a felhasználó gépe és a szerverek között. Tehát a JavaScript kikapcsolása - ha az oldal egyébként működőképes marad - gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a böngészést. Ugyanakkor nagyobb portálok esetén is előfordul, hogy letiltott JavaScript mellett nem érhető el minden funkció, sőt már olyannal is találkoztam, hogy egyáltalán nem jelentek meg az oldalak. Ez egy reklámbevételből élő webhely esetén logikus döntés eredménye is lehet: minek erőforrást pazarolni olyan felhasználók kiszolgálására, akik úgy sem generálnak árbevételt? Általánosságban viszont elmondható, hogy ha az oldal JavaScript nélkül nem működik megfelelően, akkor az weblap készítői hibának számít, mivel látogatottság csökkenéshez vezet. Ilyen webhelyre biztosan nem tér vissza egy olyan felhasználó, akinek le van tiltva a böngészőjében a JavaScript. További hátrányt okozhat, hogy a kereső motorok sem „díjazzák” azokat az oldalakat, amelyek szkriptek futtatása nélkül nem vagy csak alig használhatóak.

A fent leírtak miatt én általában kerülendőnek tartom a JavaScript alkalmazását. Véleményem szerint három esetben lehet indokolt a használata:

  • Vannak olyan feladatok, amelyek másképp nem vagy csak nagyon nehezen oldhatóak meg. Ilyen esetekben is az a minimum követelmény, hogy a JavaScriptet kikapcsoló látogatókat értesíteni kell arról, hogy miért nem érhetőek el bizonyos szolgáltatások. (Például a <noscript> tag segítségével.)
  • A JavaScript csak egy plusz kényelmi szolgáltatást nyújt (például űrlap ellenőrzése elküldés előtt) és a JavaScriptet letiltó felhasználók is gond nélkül tudják használni az oldalt.
  • Egy vállalaton belül ismertek az ott rendszeresített böngészők és azok beállításai, tehát belső intranetes alkalmazások fejlesztésekor bármilyen feladatra nyugodtan használható a JavaScript.

Alapértelmezett szkript nyelv megadása »