Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szkriptek - Alternatív tartalom. A <noscript> tag

A noscript elem tartalmaként lehet megadni azt a HTML kódrészletet, amit a böngészőnek akkor kell megjelenítenie, ha nem futtatja le a dokumentumba illesztett szkriptet. A </noscript> zárótag használata is kötelező.

A gyakorlatban egyetlen esetben fordulhat elő, hogy a dokumentumba illesztett JavaScript nem fut le: akkor, ha a felhasználó - vagy a rendszergazda - a böngészőben kikapcsolta a szkriptek engedélyezését. (Elvileg az is elképzelhető, hogy a böngésző egyáltalán nem támogatja a szkripteket, vagy a böngésző nem ismeri a megadott szkript nyelvet, de - ha JavaScript-ről van szó - ennek valószínűsége ma már nullának tekinthető.)

A noscript elem tartalma figyelmeztetheti a felhasználókat, hogy az oldal korrekt működéséhez engedélyezni kell a JavaScript kódok végrehajtását, vagy alternatív megoldást nyújthat. A <script> tagnál bemutatott példákban egy olyan noscript elem is szerepelhetne, amely egy linket ad a felhasználó számára egy hasonló tartalom eléréséhez, mint amit a szkript hozott létre:

<noscript>Ezen a linken megtekintheti a
     <a href="szorzotabla.html">15x15-ös
     szorzótáblát.</a></noscript>

Természetesen a weblapkészítés során elsődleges célnak azt kell tekinteni, hogy az oldal mindenki számára - azokat is beleértve, akik kikapcsolták a JavaScriptet - problémamentesen működjön. Ilyenkor nincs szükség a <noscript> tagra. A noscript elemet csak akkor érdemes alkalmazni, ha egyébként a JavaScript letiltása nagy mértékben rontaná a weblap használhatóságát.


Események »