Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Linkek - Bevezetés

Az egyes HTML oldalak közötti kapcsolatot linkek (hivatkozások) biztosítják. Például ennek az oldalnak minden egyes menüpontja egy-egy hivatkozás a webkalap.hu valamelyik másik oldalára. Vagy például erre a linkre kattintva elhagyhatod a webkalap.hu oldalait és egy másik webkiszolgáló valamelyik szerveréről letölthetsz egy oldalt, amelyik arról szól, hogy a pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök miért nem tudják megakadályozni a rendszeresen visszatérő gazdasági válságokat.

A linkek rendkívül egyszerűvé teszik az egymástól távoli, de valamilyen módon összetartozó tartalmak elérését.

A 90-es években az internet néhány év alatt vált egyetemi kutatók „játékszeréből” nélkülözhetetlen információforrássá illetve szórakoztató médiummá. Ez a siker elsősorban a linkeknek köszönhető. Ha sikeres honlapot akarsz készíteni, akkor a tartalom minősége mellett a két legfontosabb dolog amit gondosan meg kell tervezned:

  • Hogyan fogod a tartalmadat olyan kisebb egységekre bontani, amelyeket már egy oldalra elhelyezhetsz?
  • Hogyan fogod összelinkelni az oldalaidat?

A cél az, hogy aki rátalál a honlapodra, az pár másodperc alatt átláthassa annak szerkezetét és néhány kattintással elérhesse az őt érdeklő információkat.

A linkekkel kapcsolatban általánosságban még egy dologról kell írni: Az olvasóink számára mennyire tegyük könnyűvé vagy nehézzé a honlapunk elhagyását? Ezzel a kérdéssel kapcsolatban két egymással ellentétes véleményt lehet megfogalmazni.

Az egyik álláspont szerint, amit általában az agresszívabb marketingesek szoktak képviselni, ha valaki eljutott a honlapunkra, akkor azt tartsuk ott. Ne legyenek kifelé mutató linkek az oldalainkon. Minél több időt tölt valaki a weblapunk nézegetésével, annál jobban megismer bennünket (cégünket, termékeinket) és több esélyünk van eladni a termékeinket vagy szolgáltatásainkat.

A másik álláspont szerint – ez egyben az én véleményem is - a siker kulcsa a hasznos tartalom, amibe a kifelé mutató linkek is beletartoznak. Ha a látogatóink jónak tartják a weblapunkat, akkor valószínűleg vissza fognak térni, ha pedig nem érdekli őket a kínálatunk, akkor mindenképpen el fogják hagyni a honlapunkat.

A kifelé mutató linkeknek az olvasóink kiszolgálásán túl a keresőoptimalizálásban is szerepük van. A keresőmotorok jó pontként veszik figyelembe a weblapunk osztályozása során, ha az oldalainkról további kapcsolódó tartalmakra lehet átkattintani.

Persze a kifelé mutató linkek számában is érdemes mértékletességet tanúsítani. Nyilván nem jó ötlet egy üzleti weblap esetén a közvetlen versenytársak ajánlása. Általában is arra kell törekedni, hogy egy áttekinthetetlen, nagy méretű linktár helyett kis számú, de valóban hasznos hivatkozást biztosítsunk a látogatóinknak a honlapunk tartalmát kiegészítő információk megszerzéséhez.


Hivatkozások. Az <a> tag