Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Űrlapok - Bevezetés

A HTML űrlapok illetve űrlap elemek teszik lehetővé, hogy a felhasználó egy weboldalon adatokat írhasson be és küldjön el a szerverre.

Egy űrlap elkészítése semmivel sem nehezebb, mint bármilyen más HTML oldal létrehozása. Az adatok felhasználása viszont még egyszerűbb esetekben is komoly programozói munkát igényel. Ha például e-mail címeket akarunk gyűjteni a felhasználóktól azért, hogy nekik később hírleveleket küldhessünk, akkor az alábbi részfeladatokat kell megoldani:

  • A HTML űrlap elkészítése, ahol a felhasználó megadhatja az adatait.
  • Célszerű készíteni egy JavaScript programot, ami az űrlap elküldése előtt ellenőrzi a felhasználó által beírt adatokat, például minden szükséges mező ki legyen töltve, formailag helyes e-mail cím, stb. (Így meg lehet akadályozni a szerver fölösleges terhelését. A felhasználó is gyorsabban megkapja a korrekciót kérő figyelmeztetést, mintha egy hibás vagy hiányos adatmegadás után a szerver válaszára kellene várnia.)
  • El kell készíteni azt a programot, ami a szerveren feldolgozza az elküldött adatokat. A feldolgozást az adatok ellenőrzésével kell kezdeni, hiszen az előző pontban leírt ellenőrzés nem működik, ha a kliensoldali JavaScript ki van kapcsolva. Az ellenőrzött adatokat le kell menteni egy adatbázisba (esetleg egy szövegfájlba).
  • El kell készíteni azt a weboldalt, ami megköszöni a felhasználónak a feliratkozást. A szerver ezt fogja elküldeni válaszként, ha rögzítette a felhasználó által kitöltött űrlap adatait.
  • El kell készíteni azt a programot, ami a szerverről automatikusan kiküldi a hírleveleket az adatbázisban szereplő felhasználók számára.
  • A weblap látogatói számára lehetővé kell tenni a hírlevélről leiratkozást is, ami egy újabb űrlapot jelent a hozzá kapcsolódó programozással.

Kisebb honlapok készítésekor általában nem érdemes egy ekkora munkát a nulláról elkezdve megcsinálni. Az internetről letölthető weblap sablonok illetve tartalomkezelő rendszerek között kész megoldásokat lehet találni. (Persze az ilyen weboldalak testre szabhatóságának vannak korlátai.)

A HTML űrlapelemek nem csak komplett űrlapok készítéséhez használhatóak, egyszerűbb esetekben is alkalmazhatóak. Például a webkalap.hu-n a színválasztó oldal és a sablonok színösszeállításait kipróbáló oldalak is tartalmaznak űrlap elemeket. Ezeken az oldalakon nincs adatküldés a szerver felé. JavaScript programocskák módosítják az oldal tartalmát illetve megjelenését a felhasználók által bevitt adatoknak megfelelően. Ezzel a módszerrel komoly webes alkalmazások is kifejleszthetőek, de arra mindig gondolni kell, hogy az így létrehozott oldalakat nem tudják használni azok, akik a böngészőben kikapcsolták a JavaScript-et.


A <form> tag »